Gastouderreis 2019: emotioneel weerzien met de Bosnische kinderen!

Voor de elfde keer vond van 10 tot en met 14 september de “Gastouderreis” plaats. Met niet minder dan 15 deelnemers werd een mooie groep gevormd. Op 10 september vlogen we van Eindhoven naar Tuzla en gingen we naar ons hotel in het stadje Živinice.

De volgende dag, woensdag 11 september, werden de kinderen opgezocht die dit jaar in Nederland bij de gastgezinnen waren. Ieder stel gastouders kreeg een tolk mee om de communicatie tussen de gastouders en “hun” Bosnische kinderen mogelijk te maken. De tolken Ramo, Zemira, Ajla, Nikolina en Adnan hebben hun taak bijzonder goed gedaan. Zonder uitzondering werden de gastouders hartelijk ontvangen.

Heel veel kinderen lieten hun emoties zien en sprongen de gastouders letterlijk in de armen. De Bosnische gezinnen vinden het allemaal geweldig dat de Nederlandse gastouders de – in hun ogen – lange reis naar Bosnië ondernomen hebben om hen op te zoeken.

Op donderdag 12 september werden over het algemeen de kinderen bezocht die in 2018 of eerder te gast waren bij hun Nederlandse gastgezinnen. Ook hier werden de gastouders bijzonder hartelijk ontvangen. Alle Bosnische kinderen die naar Nederland komen zijn arm, maar een aantal verkeert in grote sociale problemen. Veelal is de financiële situatie van het gezin zeer problematisch omdat de vader niet of nauwelijks in staat is om te werken. Vanwege het ontbreken van sociale uitkeringen zoals Bijstand of WW komt een gezin dan onmiddellijk in grote problemen. Soms is zelfs de aankoop van voedsel nauwelijks mogelijk met ondervoeding als gevolg.

Bij één gezin had moeder een recidive baarmoederhalskanker. Omdat zij aanvoelde dat zij dat niet zou overleven, bood zij het gastgezin aan om haar zoon, waar zij zielsveel van houdt, mee te nemen naar Nederland en hem op te nemen in het gezin. Zij had het volste vertrouwen dat haar zoon een veel betere toekomst bij het Nederlandse gastgezin zou hebben dan zonder haar in Bosnië. Het geeft wel aan hoe sterk de band is tussen de gastgezinnen en de Bosnische families!

Op vrijdag 13 september ging een groep naar Srebrenica / Potocari om aldaar het grote Srebrenica Genocide Memorial te bezoeken. Daar liggen nu ca. 7000 vermoorde mannen en jongens begraven. Ook is er een enorme marmeren wand waarin de namen van 8372 slachtoffers zijn gebeiteld. Ook werd de loods bezichtigd waarin de Nederlandse Dutchbat militairen hun voertuigen en andere materialen hadden. Tevens werd de barak bezichtigd waarin de militairen waren gehuisvest, zoals de kamer van commandant Karremans.

De andere groep gastouders had op deze vrijdag een luchtiger programma. Door hen werd Tuzla bezocht onder leiding van Suada Hodžić, lerares van de school in Višća. De gastouderreis werd afgesloten met een heerlijk diner in het museum Etno Avlija in Banovići met vele oudheden. Op zaterdag werd weer teruggevlogen naar Eindhoven.

GastouderreisMuseum

Ieder bezoek ging gepaard met emoties; met een lach vanwege het terugzien van de kinderen die het gastgezin in hun hart heeft gesloten, maar ook met tranen vanwege de moeilijke omstandigheden waarin “onze” Bosnische kinderen verkeren. De Bosnische gezinnen krijgen echt een “boost” door het bezoek van de Nederlandse ouders. Gezien de omstandigheden in Bosnië blijft het uitnodigen van arme Bosnische kinderen van groot belang voor hun toekomst!

Dit jaar kon Stichting Kinderhulp Bosnië door een tekort aan gastgezinnen slechts 26 kinderen uitnodigen. Wij hebben dus dringend nieuwe gastgezinnen nodig. Wat mogelijk helpt is dat wij in 2020 de kinderen geen 3 weken, maar slechts 2 weken te gast hebben! Meld u zich dus aan als gastgezin op kinderhulpbosnie@hotmail.com of bel met 06 40250118!

Gastouderreis 2019: emotioneel weerzien met de Bosnische kinderen!
Schuiven naar boven