Selectie en kennismakingen januari 2024

Selectie en kennismakingen januari 2024

Afgelopen week zijn Peter en Job in Bosnië geweest voor de eerste kennismakingen en selectie voor het Vakantieproject 2024. In Goražde hebben Peter en Job met vier scholen een kennismaking gehad. Ook in Tuzla hebben Peter en Job een kennis gemaakt met een nieuwe school. In de regio Tuzla, met name rond Živinice, hebben we de afgelopen jaren al veel kinderen ontvangen in Nederland. De laatste keer dat we kinderen uit de regio Goražde hebben ontvangen is inmiddels al weer zo’n 15 jaar geleden.

In Goražde zijn de sporen van de oorlog nog op veel gebouwen te zien

Goražde

De stad Goražde ligt in het zuiden van Bosnië en Herzegovina, op ongeveer 1 uur en 40 minuten rijafstand van de hoofdstad Sarajevo. De stad ligt in de bergen en is tijdens de burgeroorlog sterk bevochten. Tijdens de oorlog is de stad 1336 dagen belegerd en beschoten vanaf de omliggende bergen. In de stad zijn nog veel gebouwen en huizen nog niet herstelde schade van de oorlog zo’n 30 jaar geleden. In sommige gebouwen zijn de gaten van de granaten, mortieren en kogels nog aanwezig in de gevels, in andere gebouwen zijn de gaten gevuld, maar nog steeds zichtbaar. Goražde zelf is een hechte gemeenschap waar de inwoners over het algemeen elkaar kennen, veel voor elkaar over hebben en elkaar proberen te helpen waar het kan.

Kennismaking en selectie in Goražde

In Goražde hebben Peter en Job kennis gemaakt met de directeuren en de sociaal werkers van vier scholen die ons willen helpen met onze selectie voor het Vakantieproject 2024. Dit zijn de scholen OŠ “Fahrudin Fahro Baščelija”, JU OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar”, JU OŠ “Husein ef. Ðozo” en JU OŠ “Ustikolina” u Ustikolini. In de regio Goražde worden we geholpen door ons contact daar, Ajla Drakovac Kešo. Ajla is in 2019 als begeleidster meegereisd met het vakantieproject naar Nederland en was begeleidster tijdens het vakantieproject dat in Bosnië plaatsvond in 2021 vanwege corona.

Kennismaking met de vier scholen in Goražde

Ajla coördineert voor ons de selectie door de vier scholen en de sociaalwerkers. Met de hulp van Ajla gaat de selectie in Goražde boven verwachting goed. Peter en Job hebben in de korte tijd al meer dan 21 kinderen kunnen bezoeken die mee kunnen reizen met het vakantieproject. De families van de kinderen die zijn geselecteerd zijn erg arm. Veel kinderen missen één van de twee ouders. De families wonen veelal in huizen die aan hen zijn gegeven door de gemeente. Zij betalen geen huur en alleen voor gas/water/licht. In Goražde zijn de afgelopen jaren woningen gebouwd voor arme gezinnen die in slechte omstandigheden verkeerden. Deze flatgebouwen zien er netjes uit, maar verder hebben de families niets tot nauwelijks iets en leven ze van de kindertoeslag en soms een kleine uitkering of een klein inkomen.

Omdat we lange tijd niet meer in Goražde zijn geweest zijn de families en de sociaalwerkers wat terughoudend en vooralsnog de meeste kinderen in de leeftijdscategorie 10 tot 12 jaar. Dat is ook begrijpelijk als je bedenkt dat wij als toch vreemden aan ouders vragen om het vertrouwen om hun kinderen voor 21 dagen mee te nemen naar een ver land.

Kennismaking met Ju Centar za socijalni rad BPK-a Goražde

Centrum voor sociaal werk

Naast de scholen in Goražde hebben we ook een gesprek gehad met het centrum voor sociaal werk, Ju Centar za socijalni rad BPK-a Goražde. Nadat zij hoorden dat wij in Goražde waren, hebben zij contact met ons opgenomen. We hebben de mogelijkheid besproken om samen te werken voor onder meer het Project Gezinssteun. Het centrum begeleidt arme gezinnen met kinderen en heeft in het verleden al ervaring gehad met andere organisaties die zich richtten op de ondersteuning van arme gezinnen.

Tuzla

Na het bezoek in Goražde hebben Peter en Job ook nog een bezoek gebracht aan een nieuwe school in Tuzla, Osnovna škola “Simin Han”. Tuzla licht in het noordoosten van Bosnië en Herzegovina op zo’n 2 uur en 30 minuten rijden van Sarajevo. Tuzla zelf is een van de grotere steden in Bosnië, waar het inmiddels al wat beter gaat. Toch zijn er ook in deze regio nog arme gezinnen die in aanmerking komen voor onze projecten. De school heeft aangegeven graag met ons samen te werken. We zullen dit jaar ook een aantal kinderen van deze school proberen te selecteren.

Kennismaking met Osnovna škola “Simin Han” in Tuzla

We zoeken gastgezinnen

In maart gaan Christine en Peter weer naar Bosnië om de selectie voort te zetten. Op basis van de positieve indrukken die we nu hebben gekregen in Goražde, het goede werk van Ajla Drakovac Kešo en de nieuwe school in Tuzla, zijn we er van overtuigd dat we voor aankomend jaar en ook de jaren daarna meer dan genoeg arme kinderen kunnen selecteren voor het vakantieproject. Om de kinderen de kans te kunnen bieden op één onbezorgde vakantie in Nederland, hebben we wel minstens 21 gastgezinnen nodig.

Hoewel gastgezinnen ieder jaar positief zijn en vaak meerdere jaren meedoen zijn, zijn er helaas ook ieder jaar gastgezinnen die door omstandigheden niet meer kunnen meedoen. Zonder genoeg gastgezinnen zullen we kinderen teleur moeten stellen. We kunnen ze dan niet de kans bieden op die ene gelukkige herinnering waar ze energie uit kunnen putten voor de rest van hun leven. Mocht u als gezin iets willen doen voor een ander, of gezinnen kennen die dat zouden willen, kijk dan ook op de pagina gastgezin-worden of neem direct contact met ons op!

Zie hieronder de foto’s van de afgelopen week

IMG20240119150346

Afbeelding 1 van 23

Selectie en kennismakingen januari 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven