Gastgezinnen

Arme Bosnische kinderen van (in principe) 8 t/m 11 jaar worden geselecteerd. Zij worden gedurende 3 weken 2 aan 2 ondergebracht bij gastgezinnen in het gebied Maas en Waal en omgeving. Bij voorkeur heeft een gastgezin zelf ook opgroeiende kinderen. Maar ook gastgezinnen die zelf geen kinderen (in huis) hebben, maar wel ervaring hebben in het omgaan met kinderen kunnen meedoen. Dus als bij voorbeeld uw kinderen het huis al uit zijn bent u als ervaren ouders uitermate geschikt om twee Bosnische kinderen een warm en hartelijk verblijf te geven. En er zijn altijd wel kinderen in uw directe omgeving waar zij overdag contact mee kunnen hebben.

Waarom 2 tegelijk?

Daar is heel bewust voor gekozen. Het voorkomt een stukje heimwee, de kinderen hebben steun aan elkaar, het is tenslotte niet niks, voor het eerst van je leven 3 weken lang een heel eind van huis vandaan!!! Het is voor de kinderen leuk om samen met hun vriendje of vriendinnetje te logeren, ze kunnen met elkaar praten over de nieuwe ervaringen. Slapen doen ze ook gewoon samen op een kamer, want als de heimwee toch toeslaat dan is dat meestal ’s nachts! Meestal zijn het 2 vriendjes of vriendinnetjes die samen in een gastgezin verblijven. Soms zijn het broertjes/zusjes. Een gastgezin mag zelf de voorkeur uitspreken voor meisjes of jongetjes en de leeftijd van de kinderen. Stichting Kinderhulp Bosnië zal zoveel mogelijk aan deze wensen voldoen.

Wat moet ik ervoor doen?

Na uw aanmelding krijgt u bezoek van twee van onze medewerkers of medewerksters voor een informatiebezoek. Als alles van beide kanten positief is bevonden wordt een inschrijfformulier ingevuld en moet u een “Verklaring Omtrent Gedrag” aanvragen bij uw gemeentehuis voor alle inwonende personen vanaf 18 jaar en ouder. Tevens wordt gevraagd naar 2 referentieadressen. Besluit u definitief mee te doen als gastgezin, dan is het belangrijkste wat er van u gevraagd wordt: een warm thuis voor 2 kinderen, waar ze kunnen spelen, slapen en eten. Stichting Kinderhulp Bosnië organiseert 2x per week (meestal een hele dag) een leuk programma waar de kinderen in principe aan mee moeten doen. De gastgezinnen zijn bij deze activiteiten altijd van harte welkom.

Is er hulp in geval van problemen?

Met de kinderen komen ook 2 volwassen begeleiders mee uit Bosnië die Engels of Duits spreken en de kinderen goed kennen. Zij zijn de gehele periode 24 uur per dag bereikbaar, net zoals de medewerkers van de Stichting Kinderhulp Bosnië. Hoe? Dat staat vermeld in het programmaboekje dat u krijgt tijdens de informatieavond die voorafgaat aan het verblijf van de kinderen. Tijdens de gezamenlijke activiteiten is deze begeleiding ook aanwezig om te vertalen voor de kinderen of de gastgezinnen.
De kinderen zijn volledig verzekerd. Bij dokters- of tandartsbezoek gaan de begeleiders samen met een bestuurslid van de stichting altijd mee om het kind uit te leggen wat er gaat gebeuren en om het gerust te stellen.

Zijn de kosten van opvang aftrekbaar?

Omdat Stichting Kinderhulp Bosnië een ANBI is (Algemeen Nut Beogende Instelling), zijn de kosten van opvang en transportkosten als gift aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting. Voor 2019 is dit bedrag €18.43 per dag per kind van 0 t/m 8 jaar en €18.68 per dag per kind van 9 t/m 11 jaar en €0.19 per gereden km. Dus in totaal kunt u 20 (dagen) x 2 (kinderen) x €18.04 = €721.60 aftrekken bij het onderdeel giften van uw aangifte. Daarbij komt nog de aftrek voor de gereden km., echter alleen die km die noodzakelijkerwijs zijn verreden, dus naar bijeenkomsten van Stichting Kinderhulp Bosnië.
Kijk verder op de site van de belastingdienst m.b.t. de voorwaarden voor aftrek van giften. Bij verschil van mening met uw belastinginspecteur heeft Stichting Kinderhulp Bosnië geen mogelijkheden om u te ondersteunen. Wel kunnen wij een verklaring verstrekken waarin wij aangeven dat uw gezin 2 gastkinderen gedurende 20 dagen heeft opgevangen. Deze verklaring is soms nodig voor de belastingdienst, die in sommige gevallen om bewijsmateriaal vraagt.

Geïnteresseerd? Wij hopen van wel!

Gelukkig kunnen wij bouwen op een groep van vaste, zeer gemotiveerde gastgezinnen. Hoe meer gastgezinnen zich bij ons aansluiten, des te meer kinderen er kunnen worden uitgenodigd. Voor aanmelding als gastgezin kunt u altijd terecht bij de voorzitter van de Stichting: Peter Keemers, tel. +316 402 501 18 of een e-mail sturen aan kinderhulpbosnie@hotmail.com.

Schuiven naar boven